http://www.iconarchive.com/show/super-mario-icons-by-ph03nyx/Retro-Star-icon.html D20102042530 Kajian Tempatan Tahun 4: RUMAH TRADISIONAL NEGERI KEDAH

Khamis, 24 November 2011

RUMAH TRADISIONAL NEGERI KEDAH

  Rumah Tradisional Kedah

              Di dalam pembinaan rumah-rumah tradisional, seni ukiran kayu bukanlah sekadar unsur hiasan semata-mata tetapi mempunyai fungsi yang lain yang disepadukan pada rumah-rumah tersebut. Hiasan seperti ukiran tebuk digunakan di tempat-tempat pengaliran udara sebagai unsur permukaan yang memisahkan antara ruang dalam dengan ruang luar. Di samping itu, ukiran tersebut dapat melahirkan pola-pola yang menarik kalau dilihat dari luar dan dalam rumah.

              Pola Papan Meleh pada sebuah wakaf di Kulim, Kedah. Ia disusun secara menegak di bahagian bawah tibar layar yang berbentuk matahari terbit. Tiang Seri merupakan tiang adat. Berperanan sebagai tiang utama dan dipacak terlebih dahulu sebelum tiang-tiang lain. Seni ukiran Tebuk Terus yang terdapat pada rumah-rumah tradisional Bukit Kemboja, Padang Matsirat, Langkawi. Tangga dengan sistem anak tangga menggunakan tanggam dan paku yang diperbuat daripada kayu bulat dan teras. Dinding daripada pelupuh dengan anyaman yang mudah dan tidak berkelarai.

              Ukiran pola-pola tersebut juga terbahagi kepada beberapa jenis iaitu pola biasa, pola tebuk dan terukir. Motif yang digunakan pada pola-pola tersebut mempunyai beberapa pengertian yang tertentu dan ada kaitan dengan aspek spiritual. Di Tanah Melayu, motif-motif ukiran lebih cenderung kepada penghayatan seni yang berteraskan prinsip keislaman dan ada juga yang berunsurkan tumbuh-tumbuhan, geometri dan kaligrafi.

 
Bendera Negeri Kedah
 

 
Lirik Lagu Negeri Kedah
 
Allah selamat Sultan Mahkota
Berpanjangan usia di atas Takhta,
Memelihara ugama Nabi kita,
Negeri Kedah serata-rata

Tiada ulasan:

Catat Ulasan